
Què tal amics! Aquest és l'article que trobareu aquesta primavera a la revista Milfulls que hi ha a tots el mercats de Girona. Com ja sabeu, la Milfulls és una revista que surt cada tres mesos gràcies a la Xarxa de Mercats Municipals de la Diputació de Girona. Així dons, veniu-la a buscar a la Plaça, que de ben segur, també hi trobareu alguna cosa que us faci falta.
Salut!

Les múrgoles, morúgoles a la Garrotxa, múrgares a la Selva, múrgueles al Baix Empordà o fins hi tot, ariganys o rabassoles són els primers follets que esclaten al llindar de la primavera. Ja ho diu el refrany: Per Sant Josep, la múrgola treu el bec. Tenen una forma molt singular i un aspecte que s’assembla a una bresca per les abelles o a una esponja. Pertanyen el gènere Morchella, de la classe dels Ascomicets, que es caracteritzen per aquest barret alveolat.
Hi ha diferents espècies però les més freqüents i conegudes són aquestes: l’Arigany o Múrgola negra, amb un capell estret i molt allargat, de peu blanc més curt que el capell. És de color torrat fosc quan és jove, que canvia al verd fosc o negre quan es fa adult. Es troba als boscos de coníferes, horts, arbres fruiters, jardins, pinedes… És comestible sempre i quan s’assequi o es cuini molt bé, ja que si no pot resultar tòxica.
La Múrgola grisa o rabassola arriba als 15 cm d’alçada amb el peu i tot. Varia molt de color i forma segons el lloc on visqui. Te el capell de color gris fosc o bru. Es troba en alzinars, marges de boscos i de camins i a la vora de les riberes.
La Múrgola rodona o de ribera te el capell de forma més arrodonida, de color ocre o mel. El peu és blanc, gruixut a la base i alt com l’amplada del capell. Viu en boscos de ribera, pollancres, oms, fins hi tot al mig de l’herba. Pot arribar als 15 cm.
Cal vigilar només amb el bolets de greix (gyromitra esculenta) que te el barret en forma de cervell de color marró fosc i llefiscós. És tòxic menjat cru o mal cuit ja que pot ser mortal. Només es pot consumir ben cuit o prèviament assecat i poca quantitat. Però es desaconsella fermament a part que no és bo gastronòmicament.
Gastronòmicament les múrgoles són molt apreciades i combinen molt bé amb el fetge gras d’ànec que es solen farcir, guisats lleugers, arrossos, sopes, cremes, amanides, amb peix de roca, etc. Això si, les múrgoles sense s'han de coure, ja que crues són tòxiques.
Arròs a la cassola amb múrgoles, espàrrecs i colomí
Ingredients per a quatre persones
2 colomins
4 salsitxes
400 grams de múrgoles
2 cebes
4 tomates
oli d’oliva verge extra
400 grams d’arròs de gra rodó
sal
brou de gallina
Preparació
- Feu un sofregit amb la ceba i la tomata.
- A part, plomeu i repasseu bé els colomins. Traieu-ne l'interior i poliu bé. Enrossiu-los a la cassola tallat en quarters.
- A mitja cocció afegiu les salsitxes i després les múrgoles.
- Una vegada estigui tot ben ofegat, poseu-hi el sofregit, l’arròs i deixeu rossejar una mica.
- Tireu-hi el brou de gallina ben calent. Deixeu coure durant 16-18 minuts. Quan faltin uns dos o tres minuts, deixeu-lo reposar. Ha de quedar un xic caldòs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada